Életbarkács

"Az élet olyan mint egy 10-sebességes bicikli. Legtöbbünknek van olyan sebessége, amit még nem próbáltunk ki" - Charles Shultz.

Az alábbi témákban keresem a sebességeimet: önismeret, család, egészség, boldogság, karrier, állás és munka.

Megosztás

Címkék

a (1) akadály (1) albert einstein (1) állás (1) álláskeresés (1) álláskeresők (1) anthony robbins (1) az élet (3) az élet egy (1) az élet szép (1) a boldogság (2) a siker (1) bátorság (2) befektetés (1) befogadás (1) befolyás (1) beszéd (1) beszédhiba (1) biztos állás (1) bölcsesség (1) bölcsességek (1) boldogság (2) család (1) csodálatos élet (1) csodaszép (1) csokoládé (1) edison (1) egészség (2) elet (2) élet (2) ellenérték (1) elszántság (1) energia (1) ennivaló (1) erő (1) érték (2) étel (1) facebook (2) fejvadász (1) film (1) fitt (1) főszereplő (1) frissesség (1) go giver (1) gyerek (2) gyermek (1) gyümölcs (1) h. jackson brown (1) helen keller (1) hitelesség (1) idézet (6) idézetek (3) idézetek rövid (1) idézetek szép (1) idézet boldogság (2) idő (1) időbeosztás (1) igen (1) illuzió (1) ima (1) influenza (1) influenza megelőzés (1) javítása (1) jim rohn (1) kanapé (1) kapcsolatok (2) karrier (1) kávé (1) képesség (1) kérdések (1) kímélet (1) kimerült (1) köhögés (1) konfuciusz (1) közösségi oldal (2) kudarc (2) legjobb befektetés (1) lehet (1) lehetetlen (1) leonardo da vinci (1) linkedin (2) logopedia (1) logopédus (1) megbecsülés (1) michelangelo (1) mottó (1) munka (1) nátha (1) nem (1) nyugalom (1) önéletrajz (1) önfejlesztés (1) önismeret (2) online (1) online álláskeresés (1) pasteur (1) pénzügy (1) pénzügyi ismeretek (1) piaci érték (2) pizza (1) regisztráció (2) rendező (1) siker (5) sikeres emberek (1) szabadság (1) szereposztás (1) tanulás (1) táplálék (1) teréz anya (1) test (1) thomas jefferson (1) tippek (1) tv (1) üdítő (1) ügyfél (1) üzleti (1) válaszok (1) vidam (1) video (2) youtube (2) zöldség (1) Címkefelhő

Statisztikák

Tippek és trükkök a sikeres és boldogabb élethez

2011.01.18. 23:16 életbarkács

5 lépés ami segített javítani a fiunk súlyos beszédhibáján

Címkék: nem a család gyerek gyermek beszéd igen lehet javítása logopédus beszédhiba logopedia

(Fotó: cobrasoft)

Amint a most hatéves fiunk elkezdett beszélni egyből egyből feltűnt nekünk, hogy beszédfejlődése eltér a többi társáétól. Rosszul ejtett vagy felcserélt hangokat és néha egész sajátos szavakat képzett: pl: pü - helikopter vagy fá - "szomjas vagyok". A kezdet kezdetén persze más gyerekek is valószínűleg hasonló szavakat használnak, de a legtöbbjük idővel mégis kinövi ezeket.

A logopédus azzal nyugtatott minket, hogy ráér majd a fiunk 5 éves korában foglalkozni vele, mert a legtöbb gyermek beszéde addigra alakul ki, de ez annyira nem nyugtatott meg minket, hiszen még a nagyszülők sem értették hogy mit mond az unokájuk, és a többi korabeli gyereket figyelve még inkább elkeseredtünk. Úgy láttuk, hogy ezt a család mégsem hagyhatja annyiban, és bár a logopedia egyikünknek sem a szakterülete, mégis megpróbáltunk valamit kitalálni. Ami végül is igen jól sikerült, mostanra már szinte teljesen eltűnt a beszédhiba. Ezt az eredményt az alábbi öt lépés segített nekünk elérni: 

1. Állítsunk össze egy listát a hibásan ejtett szavakból

Vegyünk egy papírlapot, amire összeírjuk a listát és ragasszuk ki egy jól látható helyre. Nekünk jó választásnak tűnt a hűtőajtóra tenni a listát. Mivel gyakran megfordulunk arra, nagyobb az esélye, hogy nem feledkezünk meg a papírlapról.

Erre a papírlapra minden helytelenül ejtett szóhoz felírtuk a helyes és a helytelen verziót is. Néhány példa a listánkról:

lejön jejön
próbál kóbál
télapó pélapó
ruha ruva
cica csicsa, tica
Laura Laula

 

Érdemes leírni a helytelen verziót is, hogy később emlékezzünk, hogy az út elején honnan is indultunk hetekkel v. hónapokkal korábban. Igen, ez egy lassú folyamat, aki gyors eredményt vár, az nézzen kevesebb TV reklámot! :p

2. Gyakoroljuk rendszeresen a helyes kiejtést

Amikor a hűtőnél jártunk, nagy eséllyel észrevettük a listát. Ilyenkor vettünk egy szót és először elmondtuk helyesen, majd megismételtettük a fiunkkal. Ha nem ment neki, akkor elmondtuk akár többször is minden alkalommal kérve, hogy mondja utánunk. Ha így sem ment, akkor megpróbáltuk szótagolva ismételtetni. Ha még ezek után sem lett jobb, de még mindig volt türelme, akkor vettünk egy másik szót a listáról és azzal próbálkoztunk.

3. Fő a türelem

Eredményt csak akkor sikerült elérni, amikor a fiunk is vevő volt a dologra, ezért folyamatosan figyeltük, hogy mikor un rá vagy kedvetlenedik el. Általában ha a kettő közül valamelyik bekövetkezik, hiába erőltetjük tovább, úgysem lesz semmi eredménye.

4. Fontos, hogy a gyerek vevő legyen rá

A fiunk az elején természetesen minden mást szívesebben csinált volna, csak hogy ne kelljen a helyes kiejtést gyakorolni. Ezért folyamatosan próbáltuk sikerélményhez juttatni, hogy neki is megjöjjön a kedve a gyakorláshoz: már a legkisebb javulásért, de magáért az igyekezetért is dícséret és gratuláció járt ("hát te ilyen ügyes vagy?", "még anya se tudná ilyen szépen kiejteni", stb.).

Az apró sikerélmények ilyenkor feltüzelték és volt, hogy ő kérte az újabb szavakat, hogy azokat is gyakoroljuk.

5. Folyamatosan frissítsük a listát

A legtöbb hibásan ejtett szót összegyűjtöttük, a listára az elmúlt kb. három év alatt 54 szó került. Mostanra eljutottunk odáig, hogy a szavak többségét jól ejti és már csak ritkán kerül fel újabb szó a listára.

Amikor aztán végre hibátlanul megy egy szó kiejtése, ünnepélyes keretek között kihúzzuk a listáról. Mind a szülőnek, mind a gyereknek nagy siker látni a hosszú munka gyümölcsét!

Írd meg, ha te is találtál más módszert a gyermekkori beszédhiba javítására!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletbarkacs.blog.hu/api/trackback/id/tr812568603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása